Oud-leden aan het woord

OLAHW- juli 2023

Waarde lezer,

Onlangs was ik op een mooie lentedag na lange tijd weer eens in Nijmegen; dit keer voor een kantoorbezoek. Terwijl ik van het station naar de Grote Markt liep, bedacht ik me dat het al bijna vijfentwintig jaar geleden is dat mijn notariële avontuur daar begon, ook op de Grote Markt, tijdens de introductieweken.

Alhoewel ik toen al had besloten dat ik notarieel recht wilde gaan studeren, gold dat niet voor al mijn mede-introducees, maar ik denk dat het fanatisme van onze mentoren destijds er zeker toe heeft geleid dat de instroom van notariële studenten het jaar erop een boost heeft gehad.

In het tweede jaar werden we lid van Nota Bene, en volgden er vele legendarische borrels, feesten en zelfs buitenlandse reizen. In het jaar 2000-2001 heb ik een jaar zitting gehad in het bestuur van Nota Bene, dat was in vele opzichten een enorm leuk maar vooral ook leerzaam jaar. Heel exotisch was de bestemming voor de buitenlandse reis dat jaar overigens niet; geen Dubai, New York of Curaçao, maar Brussel, Leuven en Gent – de pret was er overigens niet minder om!

En laten we ook de studie zelf niet vergeten: op woensdag waren er de altijd hilarische colleges van professor Van Mourik, de gebroeders Schols en natuurlijk mr. drs. J.S.L.A.W.B. Roes. Er komen op kantoor nog regelmatig begrippen en anekdotes uit de collegezaal voorbij, en eenmaal werkzaam in de dagelijkse praktijk ga je de studie pas echt op waarde schatten omdat blijkt dat je in Nijmegen een zeer gedegen basis krijgt voor je dagelijkse praktijk.

Uiteindelijk waren daar natuurlijk ook de door velen gevreesde mondelinge tentamens, waar Nijmegen redelijk uniek in schijnt te zijn, maar die een goede voorbereiding vormen voor de examens voor de Beroepsopleiding, alwaar je vervolgens wordt geëxamineerd door – hoe kan het ook anders- Bernard Schols.

Na het afronden van de studie kwam er een einde aan het studentenleven en werd het tijd voor een echte baan. Ik ben nu zo’n twintig jaar werkzaam in het notariaat en sinds 2015 werk ik op de sectie Personen- en familierecht bij Het Notarieel in Deventer.

Bij Het Notarieel lopen overwegend twee bloedgroepen rond: diegenen die in Groningen hebben gestudeerd (aanhangers van Verstappen), en diegenen die in Nijmegen hebben gestudeerd (aanhangers van Van Mourik); dan valt pas op hoe de studie je heeft gevormd en dat rechten bepaald geen exacte wetenschap is, en dat levert weer regelmatig interessante discussies op.

Nota Bene-leden, jullie mogen trots op de stad Nijmegen, op de universiteit en op de N.S.V. Nota Bene natuurlijk; haal alles uit het studentenleven wat je eruit kunt halen en je hebt er nog jaren plezier van!

Met notariële groet,

 


OLAHW-maart 2024
06mrt

OLAHW-maart 2024

Waarde lezer!   Het is niet zo dat ik als notaris in de wieg ben gelegd. Het is geheel toevallig dat ik in het notariaat ben beland. Na...

OLAHW-april 2023
01apr

OLAHW-april 2023

Waarde leden en reünisten der N.S.V. Nota Bene,   Met veel plezier geef ik gehoor aan het verzoek van het bestuur om wat mooie...

Onze sponsoren