OLAHW-maart 2024
Waarde lezer!
Het is niet zo dat ik als notaris in de wieg ben gelegd. Het is geheel toevallig dat ik in het notariaat ben beland.
Na mijn middelbare school wist ik niet wat ik zou moeten gaan doen. We praten over de beginjaren 80 van de vorige eeuw. Er was best veel werkloosheid, je mocht blij zijn als je een baan kon vinden. Het leek mij een goede, veilige keus, om ambtenaar te worden. Weinig kans op ontslag, een prima salaris en waarschijnlijk goede mogelijkheden om intern op te klimmen. Ik solliciteerde bij de belastingdienst en werd aangenomen.
Ik kwam terecht op de afdeling successierecht en had geen idee wat dat was. Het bleek de belasting over erfenissen. Ik volgde een interne opleiding van twee jaar en leerde veel over het erfrecht, successierecht en overdrachtsbelasting. Het vak heeft mij gegrepen en nooit meer los gelaten. In de avonduren ging ik als deeltijdstudent rechten studeren aan de KUN, zoals onze universiteit toen nog heette. Uiteindelijk ben ik afgestudeerd in notarieel recht en Nederlands recht, waarna ik als kandidaat-notaris ben gaan werken bij een notariskantoor in Arnhem.
In het begin keek ik erg op tegen de notarissen. Zij wisten op elke vraag het antwoord en voor elk probleem de oplossing. En trouwens, zelfs de secretaresse wist er nog meer van dan ik! Na verloop van jaren veranderde dat beeld, totdat ik van mening was dat ik beter was dan sommige notarissen. Het was tijd om zelf notaris te worden, ik dacht dat ik het wel kon.
In 2007 ben ik benoemd tot notaris in de gemeente Overbetuwe. Een prima plek om notaris te zijn. Voordeel is ook dat het kantoor vanuit Nijmegen goed per trein te bereiken is. Ik heb goede contacten met Nota Bene en heb doorlopend werkstudenten aan het werk op kantoor. Zit daar een hele goeie tussen :) dan bied ik hem/haar een baan aan als kandidaat-notaris. Zo heb ik eerder Britt Claessen aangenomen en zal ik dit jaar Floor Dekker en mijn dochter Emma aannemen.
Ik houd van mijn vak en vind het leuk om ook op een andere manier met het vak bezig te zijn. Zo ben ik 8 jaar lang docent geweest op de klerkenopleiding en ruim 17 jaar lid geweest van de Kamer voor het Notariaat in Arnhem. En in 2019 ben ik benoemd tot rechter-plaatsvervanger in de rechtbank Overijssel. Ik hoor wel van notarieel recht studenten dat zij tijdens de opleiding nogal eens bang worden gemaakt voor het tuchtrecht: je mag geen enkel foutje maken of je wordt voor de Kamer gesleept! Ik denk dat dat reuze mee valt. En een fout maken doen we allemaal wel eens, zelf de hele knappe koppen onder ons kan ik je als oud-tuchtrechter verklappen. Het gaat er vooral om hoe je daarmee omgaat. Je fout ruiterlijk toegeven en herstellen, zonder daarvoor een tarief te rekenen, is bijna altijd voldoende om het probleem op te lossen. Ben je eigenwijs en krijg je het niet over je lippen om de cliënt gelijk te geven, dan ga je een keer voor de bijl.
U bent op weg naar een prachtig beroep, het beroep van kandidaat-/toegevoegd-/notaris. Ga straks het notariaat in en geniet ervan!
Han Castrop
Reacties
Log in om de reacties te lezen en te plaatsen